Internasjonal forskning viser at det er større sannsynlighet for medisinske komplikasjoner i perioden oppfølging når våre diagnosegrupper overføres fra barn- og ungdomsavdelinger til voksenavdelinger ved helseinstitusjonene.
Vi har jobbet mot leverforeningens ungdommer for å øke bevisstheten rundt problemstillingen, i tillegg har jobbet mot foreldre slik at de forstår hvordan de kan bistå sine unge voksne. Foreningen involveres også i Rikshospitalets arbeid med å utvikle gode transmisjonsprogrammer for overlevering fra barneavdeling til voksen, og vi ønsker å ta tak i denne problemstillingen på en aktiv måte gjennom en dialog- og informasjonssamling for ungdommene i foreningen og utvikling av et webbasert digitalt hjelpemiddel som informasjonskilde for ungdommen i og utenfor foreningen.
Vi erfarer at det er to faktorer som spiller inn:
1. pasientene får ansvar for egen oppfølging
2. pasientene er i en sårbar og «umoden» periode uten den tette oppfølgingen fra foreldre eller barne- og ungdomsavdelingene.
Målsetningen for dette prosjektet er å samle kompetanse fra Rikshospitalet og andre for å informere og ha en dialog med ungdommene og de unge voksne i foreningen rundt temaene:
- Ta ansvar for egne medisinering og «oppfølging»
- Erfaringsutveksling og gode råd
- Overgang fra barne- til voksen-oppfølging
- Plikter og rettigheter som kronisk syk skoleelev eller student
- Plikter og rettigheter i jobb
Les mer om prosjektet her: frabarntilvoksen.no
Last ned brosjyre her